Veel gestelde vragen

Op deze pagina vind je de veelgestelde vragen en antwoorden van de vaccinatieshop

Wat is hepatitis B?
Hepatitis B is een leverontsteking wat is ontstaan door een virus. Dit virus kan worden overgedragen als je bloed op bloedcontact hebt gehad of bij seksueel contact.

Wat is de naam van de hepatitis B vaccinatie?
Wij gebruiken momenteel de vaccinaties van GSK het hepatitis B vaccin heet Engerix-B.

Waar kan ik de bijsluiter van het hepatitis B vaccinatie vinden?
Die vind je door op deze link te klikken

Via mijn school/werk wordt mij een hepatitis B traject aangeboden, ben ik verplicht hieraan deel te nemen?
Dit is een moeilijke vraag, niemand in Nederland kan verplicht worden tot een medische (be)handeling die hij niet zelf wil. Er is een grote maar, werknemers en stage-instellingen stellen bijna altijd als eis dat een medewerker ingeënt wordt tegen hepatitis B.

Hoe en wanneer krijg ik mijn titerbepaling?
Na de bloedafname duurt het ongeveer een maand voordat je de titerbepaling krijgt, deze krijg je thuisgestuurd. Bewaar deze goed en maak desnoods kopieën voor jezelf, deze uitslag wordt namelijk éénmalig verstrekt. Wil je de uitslag nogmaals opvragen dan kun je tegen een vergoeding van €25,- (2014) dat doen bij de Vaccinatieshop. Stuur dan een mail naar info@vaccinatieshop.nl met daarin de vraag om een nieuwe uitslag. Vermeld ook je naam, geboortedatum, school waar je bent ingeënt en jaar waarin je bent ingeënt in de email.

Mijn titer is te laag ben ik nou niet beschermd?
98,2% (2013) van de door ons gevaccineerde personen zijn beschermd tegen hepatitis B. Bij 1,8% is het vaccinatietraject niet aangeslagen. Neem contact op met info@vaccinatieshop.nl om jou vervolg te plannen, we kijken dan individueel naar wat de beste oplossing is voor jou.

Ik ben mijn titerbepaling kwijt kan ik deze opnieuw aanvragen?
Wil je de uitslag nogmaals opvragen dan kun je tegen een vergoeding van €25,- doen bij de Vaccinatieshop. Stuur dan een mail naar info@vaccinatieshop.nl met daarin de vraag om een nieuwe uitslag. Vermeld ook je naam, geboortedatum, school waar je bent ingeënt en jaar waarin je bent ingeënt in de email.

Zijn mijn medische gegevens ook zichtbaar voor school/werk?
Nee, medische gegevens worden niet verstrekt aan derden. Alleen de uitslag van de titer wordt bij school/werk bekend gemaakt.

Ik ben (vermoedelijk) zwanger, kan ik ingeënt worden?
Neem bij vragen over een (vermoedelijke) zwangerschap neem contact op met ons via info@vaccinatieshop.nl of 058-3030139

Het prikken

Doet een vaccinatie pijn?
De prik is niet geheel pijnloos, eerst voel je een klein prikje en daarna wordt de vloeistof ingespoten dit kan wat gevoeliger zijn. Na de tijd kan je boven arm wat zwaar aanvoelen, als of je spierpijn hebt. Om pijn zo veel mogelijk te verminderen kun je het beste je arm zo ontspannen mogelijk houden tijdens het prikken. Na de prik is het juist goed je arm te bewegen zodat de stijfheid afneemt. Meestal horen wij: “Dat viel reuze mee”

Waar wordt de prik gezet?
Bijna altijd in de bovenarm. De vaccinatie wordt in de spier gespoten, in dit geval in de Deltaspier. Mocht het niet mogelijk zijn om in de bovenarm te prikken dan wordt er in overleg met jou een andere plek gekozen.

Ik ben bang voor prikken
Onze medewerkers doen er alles aan om je gerust te stellen, geef voor dat je geprikt wordt aan dat je het spannend vind dan kan de medewerker rustig uitleggen wat er gaat gebeuren en jou voorbereiden op de prik.

Ik ben bang dat ik flauwval
Flauwvallen komt eigenlijk niet voor, ben je toch bang dat je gaat flauwvallen? Eet en drink van tevoren wat, zorg dat je het niet te warm hebt (trekkleding uit) en meld het bij de medewerker die jou gaat prikken. De medewerker doet er alles aan om je gerust te stellen, en zal jou rustig uitleggen wat er gaat gebeuren en je voorbereiden op de prik. Ben je ooit eerder flauwgevallen? Meld dit dan ook bij de medewerker dan kan je liggend worden ingeënt.

Wat voor mensen prikken mij?
Onze medewerkers hebben jarenlange ervaring met het vaccineren en zijn in het bezit van het diploma, doktersassistente of verpleegkundige. Tevens is er altijd een afgestudeerd arts aanwezig.

Ik word liever niet in een groep geprikt.
Geef dit door aan een van de medewerkers, er wordt naar een privé plek gezocht om jou te vaccineren.

Scholieren/Studenten

Voor stage heb ik een verklaring nodig dat ik bezig ben met een vaccinatietraject. Hoe kom ik hier aan?
Stuur een mail naar info@vaccinatieshop.nl met daarin de vraag . Vermeld ook je naam, geboortedatum, school waar je bent ingeënt in de email.

Hoe gaat dat Vaccineren op school?
Op de afgesproken tijd verschijn je bij het lokaal waar geprikt gaat worden, hier zullen 2 of meerdere medewerkers van de Vaccinatieshop klaar zitten. Je meld je aan door je naam te zeggen. Daarna ga je naar 1 van de medewerkers. En je maakt een keuze of je de prik in de linker of in de rechterarm wil. (dit maakt voor de werking niks uit). Je gaat zitten op een stoel en ontbloot het bovenste stukje van je bovenarm. De medewerker vraagt je de arm te laten ontspannen en prikt vervolgens de vaccinatie in je arm. De prik duurt ongeveer 10 seconden. Eventueel word er een pleistertje geplakt en mag je weg gaan.

Ik was niet aanwezig tijdens het vaccinatiemoment op school, wat nu?
Stuur zo snel mogelijk een melding daarvan naar info@vaccinatieshop.nl dan kijken wij samen naar een oplossing.

Als ik met de opleiding stop kan ik mijn vaccinatietraject dan afmaken?
Ja dat kan wij hebben met de opleidingen afgesproken dat je in het traject mee kan blijven lopen.

Nadat ik voorlichting op school heb gehad heb ik nog een vraag over de vaccinatie, waar kan ik dan terecht?
Je kunt jou vraag mailen naar info@vaccinatieshop.nl of bellen met 058-3030139